Vad kan jag göra?

  • Köp i första hand honung som är märkt med det land honungen kommer från.
  • Läs noga på etiketten och innehållsförteckningen när du köper honung.
  • Titta efter märkningar.

Falsk honung i butik – DNA-analys avslöjar omfattande fusk!

En ny DNA-analys av honung i svenska butiker visar att fuskhonung är ett mycket större problem än många trott. Av 40 testade honungsburkar visade sig alla importerade sorter vara förfalskade – endast de fyra svenska honungssorterna i testet var helt äkta.

Bakom analysen står Biodlingsföretagarna, som lät testa ett brett urval av honung från både livsmedelskedjornas egna varumärken och internationella märken. Resultatet är tydligt: svensk honung håller hög kvalitet, medan importerad honung ofta är en billig sockerlösning – trots att den säljs som honung.

Varför är DNA-tekniken banbrytande?

Traditionellt testas honung med NMR-teknik, som undersöker sockersammansättningen. Men fuskindustrin har lärt sig hur de ska manipulera produkten för att klara den typen av test. Därför har forskare i Estland utvecklat en ny analysmetod baserad på DNA-teknik och AI.

Metoden identifierar vilka växter och organismer som faktiskt finns representerade i honungen. Om pollen-DNA från honungsväxter saknas – eller om det finns spår av oväntade tillsatser – tyder det på att honungen är förfalskad. Det var precis vad testerna visade: 80 procent av proverna i Tyskland och alla importerade prover i Sverige var falska enligt DNA-analysen.

Vad är problemet med fuskhonung?

Fuskhonungen är ofta extremt billig att producera och säljs därför till priser som riktiga biodlare inte kan konkurrera med. Det driver ner priserna, slår ut europeiska biodlingsföretag – och hotar i förlängningen även pollineringen, som är avgörande för vår livsmedelsförsörjning.

Konsumenter blir dessutom lurade: man betalar för äkta honung men får något helt annat i burken.

Så känner du igen äkta honung

Det viktigaste du kan göra som konsument är att:

  • Läsa ursprungsmärkningen noggrant
  • Välja svensk honung från en producent du litar på
  • Vara medveten om att riktigt lågpris ofta innebär risk för fusk

Vill du vara säker på vad du äter – välj honung från svenska biodlare. Det är ett val för både smaken, miljön och framtidens pollinering.

(Källa: Biodlingsförtagarna)

Dela gärna vidare!

Ju fler som vet vad riktig honung är, desto bättre! Hjälp oss sprida kunskap om svensk honung genom att dela våra texter, bilder och recept i dina egna kanaler.

Utländsk honung

Säljs ofta med följande märkning: 

  • EU honung
  • Icke EU honung
  • Blandning EU/Icke EU honung

Honung från EU eller icke EU-land?

I butik säljs honung med olika betäckningar beroende på var honungen kommer från. Det finns idag ingen lag att honung ska vara ursprungsmärkt, vilket kan göra valet i butik svårt.

Regelverk

I Sverige är det Livsmedelsverket som reglerar märkningen och reglerna för honung och honungsförsäljning. Såhär beskriver de märkningen av honung:

Det ursprungsland eller de ursprungsländer där honungen har skördats ska anges som en del av beteckningen. Men om honungen har sitt ursprung i mer än en medlemsstat inom EU eller i mer än ett land utanför EU, får den uppgiften ersättas med någon av följande beteckningar:

  • Blandning av EU-honung
  • Blandning av EU-honung och icke EU-honung

Om det står blandning av EU-honung och icke EU-honung på förpackningen kan vi som konsumenter inte veta om honungen är äkta eller inte. Det är i samband med detta som det vid analyser har upptäckts att viss honung innehåller annat än honung. Exempelvis blandar man i sirap och socker för att få en billigare produkt. 

Svensk honung

Säljs ofta med följande märkning: 

Äkta eller falskt?

För att kallas honung ska produkten uteslutande komma från binas insamling, annars är det inte honung. 

Som konsument är det inte alltid lätt att veta vilken honung man ska välja när man står där i butiken. Priserna varierar från högt till lågt och diskussioner kring så kallad fuskhonung fluktuerar i media.

Genom att välja honung som tydligt är markerad med vilket land den kommer från säkrar du, så gott det går, att du köper äkta honung. 

Annan märkning

Utöver detta kan honung också vara märkt med följande: