Visste du att…

… honung är det äldsta sötningsmedlet vi känner till. På 12 000 år gamla grottmålningar i Spanien kan vi se hur kvinnor samlar honung från vilda bin.

… det krävs 185 flygturer för ett bi för att samla ihop till en tesked honung.

Är honung nyttigt?

Honungen har länge använts inom folkmedicinen för sin antibakteriella, läkande och hälsosamma effekt. Honungen är även antiinflammatorisk och antiviral. Traditionellt har honungen använts vid exempelvis halsont, hosta och sårläkning. 

Honungens läkande egenskaper

Sedan urminnes tider har honung använts som både medicin och föda. Vi ”vet” alla att honung har läkande och hälsosamma egenskaper. Men tyvärr sker det väldigt lite forskning kring detta ämne. 2014 fick en forskningsgrupp i Lund möjlighet att göra en mer ingående forskning kring honung och deras bakterieflora. Man upptäckte då att bakteriefloran i binas mage är unik och består av minst tio olika mjölksyrebakterier. Men undersökningen visade också att för att mjölksyrebakterierna i honungen ska vara verksamma måste honungen vara färsk. Alltså direkt när den är skördad. Så fort man gör något med honungen försvinner det mesta av de läkande effekterna. Har man tur kan det finnas några läkande effekter kvar i en alldeles nyslungad honung. 

Men det finns mycket annat som är bra med honung och som man kan ha i åtanke när man använder honung. 

  • Fruktoset i honung ger färre kalorier än vanligt vitt socker
  • Ger inte samma blodsockertoppar som vitt socker. 
  • Bra komplement till sötningsmedel

Värm försiktigt!

När man värmer upp honung förstörs ett antal av de nyttiga ämnen som finns i honungen. Man vet dock inte exakt vilka ämnen som förstörs eller exakt vid vilket gradantal. Men kutym sedan lång tid tillbaka är att så länge man värmer upp honungen sakta och helst inte över 40 grader så behålls flest nyttiga ämnen.

Huskur

Traditionellt har honungen använts vid exempelvis halsont, hosta och sårläkning. 

Äkta vara

För att dra nytta av de hälsosamma effekter som honungen har är det viktigt att köpa honung som man vet ursprunget på. Detta för att säkerställa att honungen är äkta.