Vad är honung?

Honung är en söt substans gjord av bin med hjälp av blommors nektar. Bin är den mest kända honungsproducenten och den enda insekten som producerar honung i kvantitet. 

Honung är ett av våra äldsta och mest naturliga sötningsmedel, och består av druvsocker och fruktsocker vilket är ett socker som kan tas upp av kroppen och direkt användas som energi. Honung anses också vara bakteriedödande och har därför genom alla tider använts vid förkylningar och hosta. 

Honung består av ca 75 % sockerarter. Resterande är till största del vatten och en liten (ca 5%) andel enzymer, mineraler och vitaminer. 

100 % honung i burken

För att få kallas honung måste 100 procent av honungens innehåll komma från binas nektar- eller dagginsamling. När det står ”honung” på etiketten får burken med andra ord enbart innehålla äkta och naturlig honung. 

Honung kan hanteras på olika vis och säljas i olika former. Vissa biodlare säljer till exempel honung direkt ur vaxkakan. Man kan även köpa så kallad färsk honung som bara är några veckor gammal och som fortfarande är flytande. Även kallad primörhonung.

Hälsa

Är honung nyttigt?

Konsistens

Flytande eller fast?

Ursprung

Svensk, EU eller vad?

Få koll

Ladda hem broschyr!

Smaka

Ladda hem broschyr!

Följ bina

Året på biodlingen!

Våra honungar

Honungen får olika smak och karaktär beroende på vilken sorts blommor bina hämtar in nektarn från. Dess egenskaper varierar även beroende på geografiskt ursprung samt vilken tid på året växterna vars nektar bina samlat blommar. 

Bina brukar flyga i en radie på maximalt fem kilometer från sin bikupa. Dessutom håller de sig till en blomsort i taget och byter inte förrän nektarn tagit slut eller de hittat en bättre nektarkälla. Genom att placera ut bisamhällen på vandra platser, skörda regelbundet och hålla isär skördarna kan biodlaren på så vis få fram sorthonung.