Hur använder du honung?
Det klassiska svaret när denna fråga ställs är att man har honung i en kopp varmt te, ringlad på yoghurten, i olika söta desserter och bakverk, i marinader samt dressingar. Men det finns så många fler råvaror och maträtter där man kan använda sig av honung för att framhäva smakerna.
Vi uppmanar dig till att prova!
Honungens mångfald
Våga smaka upp maten med honung eller byta ut sockret till honung nästa gång du bakar. Vi ger dig här verktygen att testa honung till olika råvaror, göra en honungsprovning tillsammans med goda vänner och prova dig fram bland den mångfald av sorthonung som finns i vårt avlånga land!
Sötma
Ugnsbaka rotsaker med honung.
Syra
Smaka av tomatsåsen med honung.
Sälta
Dämpa sältan i såsen med honung.
Beska
Bitter choklad blir som godast med honung.
Umami
Ringla honung över den lagrade osten.
Fett
Rosta nötter med honung och salt.
Sorthonung
Honung ingår i grundsmaken sötma och den i sin tur är känd för att balansera bland annat hetta, beska, sälta och syra samt framhäva umami.
Vilket i sig innebär att när man tillsätter sötma till andra smaker händer något med smaken och upplevelsen av råvaran.