Visste du att …

… biets gadd sitter tillsammans med en giftblåsa och en pumpmuskel som sen fastnar och blir kvar efter stinget och biet dör.

En mängd godsaker från bina

De allra flesta förknippar bin med honung och många biodlare har honungen som sin primör inkomstkälla från biodlingen. Men bina producerar en rad andra bra produkter.

Mer än bara honung

BIPOLLEN – är honungsbinas proteinkälla och den innehåller även viktiga vitaminer, mineraler, enzymer, fettsyror och kolhydrater. Bipollen är inte det vindburna pollenet som flyger i luften utan det pollen bina samlar in direkt från blommorna. Det är ytterst små pollenkorn som sitter i växternas blommor. Bina pollinerar växten samtidigt som polleninsamlingen sker. Pollenkornen blandas med lite nektar så biet kan sättafast kornen i små så kallade pollensäckar eller pollenbyxor på bakbenen som de fraktar hem till bikupan. Bipollen skördas direkt vid ingången av bikupan i särskilda pollenfällor.

Bipollen används som – ett kosttillskott rikt på protein och andra näringsämnen, kan också användas som ett färgämne i kosmetika och flera studier har gjorts om bipollens och bibröds inverkan vid prostatabesvär.

BIBRÖD – är pollen som bina samlat in, bearbetat i kupan genom att blanda pollenet med honung och goda bakterier från honungsmagen. De har fermenterat den, packat i vaxkakornas celler och sedan täckt med honung för att förlänga hållbarheten. Detta proteintillskott kan lagras över vintern i kupan och användas av bina som foder åt sina yngel fram till våren.

Bibröd används som – ett kosttillskott med hög halt av protein och andra näringsämnen.

PROPOLIS – eller bikitt hämtar honungsbina från det skyddande hartsöverdraget på knoppar hos lövträd eller från kådan hos barrträd som gran och tall. Propolis används av bina i kupan för att kitta igen mot drag och för att bina ska skydda sig mot svampsporer, bakterier och virus. 

Propolis används som – ett kosttillskott, i honung eller som ingrediens i salva för att behandla olika typer av hudbesvär. Flera studier visar att propolis är anti-bakteriellt, antiviralt och har antisvampeffekt.

BIVAX – Biet producerar vaxfjäll i små vaxkörtlar på biets bakkropp. De används som byggnadsmaterial i vaxkakorna och som täckmaterial till honungen när den är mogen. Bivax har antibakteriella egenskaper. Det går åt flera kilo honung som energi för bina för att producera ett kilo bivax.

Bivax används som – råvara till bivaxdukar och ljus, ingrediens i kosmetika, inom läkemedels- och livsmedelsindustrin samt till impregnering av läder, skor och textil.

DROTTNINGGELÉ – , drottningmjölk eller drottningfodersaft är den fodersaft bina matar sitt yngel med de första två till tre dygnen. Vill bisamhället få fram en ny drottning, matar bina larven med denna föda under hela fodringstiden. Att skörda drottninggelé är mycket arbetskrävande och därför är produkten väldigt dyr. 

Drottninggelé används – traditionellt i skönhetsprodukter och som kosttillskott.

BIGIFT – är en komplex blandning av ett 40-tal kemiska substanser, främst melittin och apamin. Bigift kan skördas med hjälp av en elektrisk platta som sätts precis utanför ingången till kupan. 

Bigift kan användas som – ingrediens i salva för att behandla olika typer av ledbesvär.

Tänk på detta…

Flytande honung är flytande av tre anledningar:

  • Honungen är nyslungad.
  • Honungen har värmts upp.
  • Honungen på ett eller annat sätt innehåller tillsatt socker.

Primörhonung

Flytande honung köps med fördel när honungen är nyskördade. Det är en primör precis som sparris och rabarber på våren! 

Håll utkik i din butik efter primörhonung!

Året på biodlingen

Höst, vinter, vår och sommar

Våra bin

Utan bin – ingen skörd

Biodlingsbranschen

Mer än bara honung