UMAMI

Den femte grundsmaken, umami, balanserar upp beska samt framhäver sötma. 

Valnötter är en råvara inom umami och precis som timjan passar just valnötter extra bra med honung.

En burk honung fylld med valnötter eller en yoghurttallrik med honung och valnötter är klassiker. Eller en brieost som värms i ugnen och toppas med honung och valnötter. 

Råvaror med umami som passar till honung

Lagrad ost, alger, tomat, svamp, bacon, charkuterier, korv, nät- och viltkött, fågel, lax, skaldjur,
kinakål, spenat, tofu, tempeh, gröna ärtor, majs, valnötter, grön sparris och roquefortost.

Mixa gröna ärtor med en stavmixer. Smaksätt med honung och mynta och du har en perfekt sås som funkar till allt från fisk och vego till kött och kyckling. 

Marinera tofu i honung, chili och soja. Stek och toppa med honung och sesamfrön. 

En riktigt lagrad ost passar perfekt tillsammans med honung, både på ostbrickan och smörgåsen.