Tänk på detta…

Honung är flytande av tre anledningar:

  • Honungen är nyslungad.
  • Honungen har värmts upp.
  • Honungen på ett eller annat sätt innehåller tillsatt socker.

Flytande eller fast honung?

Honung är naturligt flytande när den är nyslungad men beroende på vilka blommor bina tar sin nektar från, kristalliseras honungen mer eller mindre fort.

Varför är svensk honung oftast fast?

Honungen kan hanteras på olika vis och säljas i olika former. Vissa biodlare säljer till exempel honung direkt från vaxkakan. Man kan även köpa så kallad färsk honung som bara ser några veckor gammal och som fortfarande är flytande. Nyslungad honung är i sin tur högst tre månader gammal, även den är flytande. 

Den fasta honungen, som är vanligast i Sverige, har däremot rörts om. Detta görs för att honungen ska bli len och fin i konsistensen. Oftast har även en så kallad ymp tillsats i denna honung för att den ska bli fast, det vill säga kristallisera sig, fortare. En ymp är honung som har fått kristallisera färdigt och är alltså helt naturlig. Man kan jämföra ympen med den bakteriekultur som krävs vid tillverkningen av yoghurt. 

För att få kallas honung måste 100 procent av honungens innehåll komma från binas nektar- eller dagginsamling. När det står ”honung” på etiketten får burken med andra ord enbart innehålla äkta och naturlig honung. 

Den flytande honung som finns i butik är sällan svensk och om den är svensk kommer den till slut att kristalliseras. Om den inte gör det har den troligtvis blivit värmebehandlad vilket innebär att många av de nyttiga ämnen i honungen troligtvis är borta. Läs mer om honungens nyttiga ämnen.

Ladda hem vår broschyr om hur du får fast honung flytande och varför honungen är fast.

Primörhonung

Flytande honung köps med fördel när honungen är nyskördade. Det är en primör precis som sparris och rabarber på våren!

Håll utkik i din butik efter primörhonung!

Värm försiktigt

Fast honung kan enkelt bli flytande genom att försiktigt värmas upp i ett vattenbad eller i mikrovågsugn. För att behålla så mycket nyttiga ämnen som möjligt i honungen bör man värma upp den försiktigt. Helst inte över 40 grader.