Honungsprovning

Duka upp en buffé med smakkompisar som passar bra ihop med honungsprovningen. Testa verkligen att smaka de olika variationerna man får av smakerna tillsammans med honungen.

Ni får garanterat en smakupplevelse och kanske nya insikter om vad honung är!

Utmana dig och dina vänner

Här hittar du tips och råd kring hur du kan göra din egen honungsprovning hemma!

Berätta om vad honung är

Läs igenom broschyrerna Vad är honung och Smakkompisar för att få inspiration till er honungsprovning. Kanske gör ni även vår Quiz under kvällen?

Vi rekommenderar att prova max 4 olika sorters honung vid ett tillfälle men fler går ju såklart att testa. Köp hem gurka och äpple som kan ätas mellan provning av de olika honungssorterna. De hjälper till att neutralisera smakerna i munnen. Köp hem olika smakkompisar till honungen för att laga maten. Smaka sen och upplev skillnaderna hur honungen utvecklas med sina smakkompisar.

Välj ut 3-4 olika sorters honung med olika konsistens, färg och ursprung. Eller så kan det vara en utmaning att till exempel prova en liknande honungssöt och jämföra dem sinsemellan och upptäcka skillnaderna.

Visste du att…

… honung är det äldsta sötningsmedlet vi känner till. På 12 000 år gamla grottmålningar i Spanien kan vi se hur kvinnor samlar honung från vilda bin. 

… det krävs 185 flygturer för ett bi för att samla ihop till en tesked honung.

Smakhjulet

Leta och försök identifiera honungens smaker i hjulet. Upplev skillnaderna hur smaken utvecklas och ändras beroende på om du får sälta, beska, fett eller syrliga smaker tillsammans med honungen.

Ladda ner smakhjulet här.

Honungsprovning

Ladda hem underlaget och använd när ni gör er provning. Här fyller ni i honungens färg, doft, smak, styrka, sötma, konsistens och textur. Sedan kan ni diskutera och jämföra varandras resultat.

Ladda ner honungsprovningskitet här.

Quiz

Vem kan mest? Vem har läst på? Vem har koll? Arrangera en egen tävling och gör vår Quiz! Efter det har ni alla full koll, vi lovar!

Ladda hem vår quiz här.

Vad är honung

För att få kallas honung måste 100 procent av honungens innehåll komma från binas nektar- eller dagginsamling. När det står ”honung” på etiketten får burken med andra ord enbart innehålla äkta och naturlig honung. 

Ladda ner broschyren här.

Smakkompisar

Duka upp smakkompisar som passar bra ihop med den honung du valt ut. I vår broschyr om smakkompisar hittar du en mängd olika tips och förslag på vilka råvaror som passar ihop med honung.

Ladda ner broschyren här.

Sorthonung

För att få kallas sorthonung måste minst 50 procent av honungens pollenhalter komma från samma blomsort. I Sverige produceras bland annat raps-, hallon-, klöver-, lind-, ljung-, rallarros- och maskroshonung.

Läs mer här.