Visste du att …

… honung och andra biprodukter används som ingrediens i matlagning, bakning och dryck för sin karaktäristiska smak och sötma.

… Bipollen kan användas för färgsättning av desserter och bakverk.

… Honungsvin (mjöd) och Honungsöl (mölska) är baserat på just honung som huvudingrediens.

Vad har man egentligen honung till?

När vi frågat runt så är större andelen av svaren att man använder honung i en varm kopp te, på filen, gröten eller yoghurten och i dressingar och marinader. Men det finns så många fler råvara och maträtter där smaken framhävs när man använder honung.

Smaka dig fram

Honung ingår i grundsmaken sötma och den i sin tur är känd för att balansera bland annat hetta, beska, sälta och syra samt framhäva umami. Vilket i sig innebär att när man tillsätter sötma till andra smaker händer något med smaken och upplevelsen av råvaran. 

Här ger vi dig verktygen för att våga testa honung med nya smaker! Prova och smaka dig fram. Välkommen till en värld fylld till brädden av honungens smaker och smakkompisar!

Ladda ner broschyren om smakkompisar här.

Honungsprovning

Duka upp en buffé med smakkompisar som passar bra ihop med honungsprovningen.

Syra

Syra balanserar sälta, beska, fett och hetta samt framhäva umami. 

Sälta

Sälta kan framhäva och förstärka både sötma och umami.  

Sötma

Sötma tycker om sötma men balanserar också hetta, beska, sälta och syra samt framhäver umami. 

Beska

Beska och bittre smaker balanseras av sötma och sälta.

Umami

Den femte grundsmaken, umami, balanserar upp beska samt framhäver sötma.

Fett

Fett balanserar sötma, umami och syra samt framhäver sötma och olika aromer. 

Hetta

Hetta balanserar sälta och sötma

Smakhjulet

Leta och försök identifiera honungens smaker i hjulet.

Honungsprovning

Duka upp en buffé med smakkompisar som passar bra ihop med honungsprovningen.